Četvrtak, 07 Svi 2015 12:41

  Šime Škaulj i Danijel Kotlar pobjednici u Stankovcima

  Crno vino bivšeg dožupana Danijela Kotlara i bijelo vino Šime Škaulja iz Nadina proglašeni su najboljim vinima na 12. degustaciji ravnokotarskih vina u Stankovcima, koja je održana u subotu u prostorijama Općine Stankovci i Domu kulture u organizaciji općine Stankovci. Kotlarovo i Škauljevo vino odnijeli su pobjedu u konkurenciji od četrdeset crnih i trideset tri bijela vina s prostora Zadarske i Šibensko-kninske županije.
  I ove godine Stankovci su bili vinogradarsko-vinarski centar Zadarske županije, koji je privukao nekoliko stotina ljudi s područja susjednih županija. Stankovačka degustacija postala je najveća i najbolja, vinsko amaterska manifestacija u Hrvatskoj. Radi se o manifestaciji koja ima gospodarski, edukativni i promidžbeni karakter te koja promovira Stankovce i okolicu u vinogradarsko-vinski centar sjeverne Dalmacije. Inače radi se o kraju u kojem je u periodu od 2004. do 2009. godine posađeno 150.000 cjepova vinove loze na 35 hektara površine.
  Od ukupnog broja prijavljenih vina osamdeset posto njih ušlo je u finale nakon provedene analize u Vinariji u Benkovcu, točnije trideset dva crna i dvadeset sedam bijelih. Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić iskoristio je tu činjenicu i povukao paralelu s prvom godinom, kada je od osamdeset prijavljenih vina samo deset bilo za degustirati!
  - Sad kad ste naučili praviti vina nećemo vas napustiti. Izgradit ćemo u poslovnoj zoni vinski dom. Tamo ćemo izložiti eksponate iz vaših konoba. Pokazat ćemo našu povijest, tradiciju i kulturu, nećemo dopustiti da se netko drugi njome hvali. U dom ćemo dovoditi turiste koji će tu moći kupiti vaše vino, obećao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.
  Za vrijeme degustacije održana je i konopijada na kojoj se natjecalo osam ekipa od Metkovića preko općine Lovinac do Istre. Najbolji su bili konopaši ekipe Kršan iz Poreča. Drugo mjesto osvojila je ekipa Graničar iz Metkovića, a treće Sv. brdo iz Lovinca. Dodajmo kako je ovogodišnji događaj obogatila i izložba fotografija "Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice", autora Tomislava Marijana Bilosnića. Njegove fotografije bile su izložene u Domu kulture. Za pjesmu i zabavu nakon proglašenja pobjednika pobrinuo se Mladen Grdović.
  Stankovačkoj degustaciji prisustvovale su brojne osobe iz javnog, političkog i gospodarskog života. Bili su tu saborski zastupnici Branko Kutija i Nevenka Marinovć, župan Stipe Zrilić, predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Ivo Mustać, predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca Božo Jusup, direktor Ilirije Goran Ražnjević, Đani Maršan, Mladen Grdović, načelnici otočnih i ravnokotarskih općina te drugi gosti.
  CRNA VINA BOLJA OD BIJELIHSvoj stručni sud o kvaliteti ovogodišnjih vina dao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu - Odsjek Zadarske županije Zdravko Bušić:
  - Ovogodišnja vina su bolja nego ranijih godina, što se posebno odnosi na crna vina. Kod bijelih sorta nekim se proizvođačima dogodilo da su s berbom zakasnili zbog nedovoljne kontrole kiselina i šećera u grožđu. Najvažnije je odabrati pravi trenutak za berbu grožđa, a on je najpovoljniji kada prestanu rasti kiseline.
  Bušić posebno ističe rad Udruge vinogradara i vinara iz Nadina čiji članovi kreću u ekoproizvodnju grožđa na 60 hektara.
  POBJEDNICI DEGUSTACIJECrno vino Danijela Kotlara iz Zadra osvojilo je prvo mjesto. Drugo mjesto u kategoriji crnih vina osvojilo je vino Srećka Troskota iz Zadra, a treće Ante Škaulja iz Nadina. U konkurenciji bijelih vina prvo je vino Šime Škaulja iz Nadina, drugo Kreše Džaje iz Mratova Promina, a treće Ante Škaulja.
  www.zadarskilist.hr

  Zadnje objavljeno

  Transparentnost općinskog proračuna

  Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. godine  rezultate istraživanja transp...

  Javni poziv za općinske nagrade 2020

  Javni poziv za općinske nagrade 2020...

  Javna tribina "Nije mi teško-zajedn…

  U ponedjeljak 29. lipnja 2020. godine u 19 sati u dvorani Doma kulture u Stankovcima održat će se ja...

  Pretežno oblačno

  -1°C

  Stankovci

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 68%

  Vjetar: 19.31 km/h

  RADNO VRIJEME: 7,00 - 15,00 sati

  RAD SA STRANKAMA:  8,00 - 14,00 sati

  DNEVNI ODMOR: 10,00 - 10,30 sati

  © 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA