Ponedjeljak, 01 Travanj 2013 19:38

  STANKOVCI DARUJU MLADE "Hvala Općini, kuću smo digli za 30 tisuća eura"

  Napisao/la
  Ocijeni sadržaj
  (0 glasova)

  Mladi bračni par Ante i Luca Sabić iz Banjevaca u zadarskom zaleđu dobro pamte 13. rujna 2008. godine jer su tada, kao 31-godišnjaci, uspjeli ostvariti svoj obiteljski san i useliti se u vlastitu kuću. Povoljno su kupili općinsko zemljište u rodnome mjestu, a Općina Stankovci im je omogućila i niz olakšica kojima su došli do vlastita krova nad glavom.

  Svakoj obitelji koja kupi općinsko zemljište za gradnju kuće i želi ostati živjeti na području Stankovaca, Općina nakon ishođenja građevinske dozvole vrati 50 posto novca kojim su kupili zemljište.

  - I jedno i drugo smo iz Banjevaca. Kad smo se vjenčali, nismo uopće razmišljali o odlasku iz sela i tražili smo način na koji bismo mogli izgraditi vlastitu kuću. Naše obitelji imaju poljoprivrednog zemljišta, ali nemaju građevinskoga, te nam je natječaj za općinsko zemljište došao kao naručen. Krajem 2005. godine smo tako kupili parcelu od 800 metara četvornih za 20 tisuća kuna.

  - Naime, 25 kuna po metru bila je izvanredna cijena, a Općina nam je, nakon što smo dobili građevinsku dozvolu, još i refundirala polovinu svote tako što su nam platili projekt za kuću. Izišli su nam u susret i s olakšicom kod plaćanja komunalnog doprinosa. Umjesto osam tisuća kuna, platili smo oko četiri tisuće. Općina će nam iskopati i priključak za vodu. Sve to vrlo je značajno u vremenima kada je svaka kuna vrlo važna - kaže Luca, koja je do rođenja šestogodišnje kćeri Mare radila u benkovačkom “Diokomu”.

  Prije tri godine je rodila i mlađu kćer Tonku i još uvijek je kućanica. Obitelj živi od plaće oca Ante koji je vozač u građevinskom poduzeću “Sarađen“.

  Dobili i materijal

  No, oni se ne žale i smatraju kako bi puno lošije živjeli da su kuću počeli graditi u nekoj drugoj općini ili da su kupovali stan u Zadru, Šibeniku ili Benkovcu. Tada bi im rata kredita bila puno veća, a to jedna plaća, od koje treba živjeti cijela obitelj, ne bi mogla podnijeti.

  - Kako živimo na području od posebne državne skrbi, doznali smo da imamo pravo i na građevinski materijal za gradnju kuće od 55 kvadrata: 35 kvadrata za nositelja zahtjeva i po 10 za svakog idućeg člana obitelji. Tada smo imali samo jednu kćer. Dobili smo tako građevinski materijal vrijedan oko 90 tisuća kuna. Pomogle su nam naše obitelji oko gradnje, a kako smo ipak planirali nešto veću obitelj i veću kuću, za ostatak materijala i plaćanje majstora, podigli smo kredit od 15 tisuća eura.

  - Naravno, bilo je tu još troškova, dozvole su nas koštale nešto manje od 40 tisuća kuna, ali kada se sve zbroji i oduzme, stambeno pitanje smo riješili puno povoljnije nego što to može većina mladih obitelji u Hrvatskoj - dodaje Ante, koji ne može točno u kunu izračunati koliko ih je kuća stajala jer je pomoć rodbine teško izračunati, no do vlastita doma su vjerojatno došli za 30-ak tisuća eura.

  Sabići za Općinu Stankovci imaju samo riječi hvale. Kažu da su im općinari i načelnik Željko Baradić pomogli u čemu god su mogli. Općina daje po tri tisuće kuna za svako novorođeno dijete, besplatan je vrtić, prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce, Općina plaća školske udžbenike i svakom redovitom studentu daje stipendiju.

  Napiši komentar

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  Zadnje objavljeno

  Transparentnost općinskog proračuna

  Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. godine  rezultate istraživanja transp...

  Javni poziv za općinske nagrade 2020

  Javni poziv za općinske nagrade 2020...

  Javna tribina "Nije mi teško-zajedn…

  U ponedjeljak 29. lipnja 2020. godine u 19 sati u dvorani Doma kulture u Stankovcima održat će se ja...

  Pretežno oblačno

  -1°C

  Stankovci

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 68%

  Vjetar: 19.31 km/h

  RADNO VRIJEME: 7,00 - 15,00 sati

  RAD SA STRANKAMA:  8,00 - 14,00 sati

  DNEVNI ODMOR: 10,00 - 10,30 sati

  © 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA