Ponedjeljak, 01 Travanj 2013 19:38

  Mate Vidić oduševio žiri, Mario Morić publiku Istaknuto

  Napisao/la
  Ocijeni sadržaj
  (0 glasova)

  Mate Vidić, 16-godišnjak iz Polače, pobjednik je tradicionalnog, 33. izdanja natjecanja pjevača-amatera "Prvi glas Stankovaca 2010." po odluci žirija, dok je prvo mjesto po odluci publike drugu godinu zaredom pripalo Mariju Moriću iz susjednog mjesta Velima, koji je otpjevao pjesmu "Lipe cvatu".

  Vidić je najveći broj bodova žirija osvojio za izvedbu pjesme "Za ljubav treba imati dušu". Druga je prema odluci žirija bila 19-godišnja Dijana Maretić iz Piramatovaca s pjesmom „Ostavit ću svitlo", dok je treća s pjesmom „Ti si želja mog života" bila Valerija Runje s područja Šibensko-kninske županije.

  Mario Morić se nazirao kao pobjednik već nakon pljeska koji je dobio za izvedbu na pozornici. Drugim mjestom publika je nagradila Vilsona Pericu iz Velima („Volim sve bilo"), a treće su s istim brojem glasova podijelili Marinko Miletić i Ante Pelaić, s pjesmama „Prozor prema zalazu" i „Nikad se ćaća nije vratio". Marinku Miletiću ovo je bio trideseti nastup zaredom, Anti Pelaiću 28.

  Osim izvođača iz Zadarske i Šibensko-kninske županije, na Prvi glas Stankovaca pristigla je ove godine i Martina Marković iz Kaštela. Festival je pratila glazbena grupa „YOPE" u sastavu: Krešo Pelaić, Mirko Dubravica, Marko Sarađen, Roko Dubravica i Andrija Bubica. Voditelj je bio 21. put zaredom Žarko Sarađen. Svoj show s udaraljkama poput onih najvećih svjetskih bubnjara, pok. Keitha Moona i Leda Zeppelina, izveo 11-godišnji Roko Dubravica.

  U svom uvodnom slovu Željko Baradić, načelnik stankovačke Općine naglasio je značenje festivala, koji u svojoj dugogodišnjoj praksi u kontinuitetu nema repova, nije se dopustila manipulacija glasovanja, a za što su zaslužni organizatori i iskusni članovi stručnog žirija na čelu uvijek agilnog Slavka Pelaića, kapelana i počasnog predsjednika Glazbenog društva Stankovci.

  - Još 1910. prije stotinu godina u Stankovcima je osnovano Hrvatsko KPD Stankovci. Mjesna knjižica te je iste godine aktivirala mjesni pjevački zbor te angažirala stvaralački rad, glumačku aktivnost, folklor, guslarstvo i drugo. „Zdrav duh u zdravom tijelu" stoluje na stankovačkom području već odavna. Ovaj festival amatera samo je po nazivu amaterski, ali pristupom i serioznosti je profesionalni, nadodat će načelnik Baradić, zahvalivši svim sponzorima, glazbenicima, pjevačima, ocjenjivačkom stručnom žiriju, dosadašnjem predsjedniku Glazbenog društva Stankovci, Zdenku Sarađenu koji je prešao u profesionalne vode te današnjem Daliboru Moriću, kao i vjernoj publici.

  Voditelj Žarko Sarađen zborio je o samim počecima organiziranja glazbenog života u Stankovcima koji traje od 1925. godine, osnivanjem Sokolskog društva, te punih 76 godina od osnivanja Mjesne glazbe Stankovci.

  - Sokolsko društvo preuzima ulogu javnog i kulturnog-prosvjetnog društva čiji se rad odvija po sekcijama. U Društvu povremeno djeluju recitatorska, pjevačka i guslarska grupa, izvođači tjelesnih vježbi i vježbi na spravama. Nakon kupnje instrumenata u Zagrebu 1934. godine prvi kapelnik Društva postaje glazbeni učitelj i pedagog Ludvig Bačić. Nakon samo šest mjeseci upornog, marljiva i svakodnevnog stručnog rada pod nadzorom kapelnika Bačića, Mjesna glazba Stankovci počinje javno nastupati na važnim državnim, kotarskim, općinskim, mjesnim svečanostima, crkvenim blagdanima i pogrebnim povorkama. U bogatim programima zapažene su bile i recitacije, igrokazi, tamburaški i gusarski nastupi, zborovi pjesama. Pa zar se ne radi o časnoj i dugogodišnjoj tradiciji, nadodat će voditelj Sarađen, za što je nagrađen i gromoglasnim pljeskom nazočnih gledatelja i slušatelja.

  Gledatelji i slušatelji došli su na svoje i zahvaljujući raspoloženom zadarskom pjevaču Davidu Ricovu. Punih četrdesatak minuta Ricov je pjevao dalmatinske uspješnice, kao i njegovu posljednju „Kad si otišla ti". Nazočni su uživali u skladbama Mladena Grdovića. Sve generacije, od onih najmlađih do onih koji su zakoračili u jesen života pjevali su pjesme te zadarske legende uz pratnju pjevača večeri Davida Ricova. Pjesma je slijedila jedna drugu, a Dom kulture ubrzo se pretvorio u plesni podij.

  Napiši komentar

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  Zadnje objavljeno

  Transparentnost općinskog proračuna

  Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. godine  rezultate istraživanja transp...

  Javni poziv za općinske nagrade 2020

  Javni poziv za općinske nagrade 2020...

  Javna tribina "Nije mi teško-zajedn…

  U ponedjeljak 29. lipnja 2020. godine u 19 sati u dvorani Doma kulture u Stankovcima održat će se ja...

  Pretežno oblačno

  -1°C

  Stankovci

  Pretežno oblačno

  Vlažnost: 68%

  Vjetar: 19.31 km/h

  RADNO VRIJEME: 7,00 - 15,00 sati

  RAD SA STRANKAMA:  8,00 - 14,00 sati

  DNEVNI ODMOR: 10,00 - 10,30 sati

  © 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA